Wat voorafging aan Pretty Curious People

Hoe Pretty Curious People begon...

Wat is er leuker dan je eigen boek uitgeven? Veel mensen hebben die wens. Ook ik droomde daar zo nu en dan over. En als je dan grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar bent, wat let mij dan, zo dacht ik. Al jaren geleden vatte ik het idee op om een uitgeverij te starten. Graag wilde ik zo mijn eigen vrije werk verder onder de aandacht brengen. En in tweede instantie leek het mij ook heel leuk om projecten op te zetten in samenwerking met andere kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen. 

Ongeveer 11 jaar geleden verzon ik de naam Uitgeverij Pretty Curious People. Voor mij een goede verwoording van waar ik voor sta: onderzoekend en nieuwsgierig zijn naar mogelijkheden, eerder iets doen dan het te laten, vaak gewoon beginnen. Toen, 11 jaar geleden, gaf ik het eerste product uit dat al viel onder de naam Pretty Curious People: een verjaardagskalender met daarop mijn eigen werk. Een samenkomen van wat ik kon en wilde: kunst maken, grafisch ontwerpen en uitgeven. Ideaal.

Weerbarstige praktijk

Toch was de praktijk iets weerbarstiger. Zo'n kalender uitgeven is leuk maar hoe ga je verder?

Kunstenares Monique Rutten wilde graag een boek uitgeven in eigen beheer. Ze benaderde daarvoor Lia Hesemans als schrijver en redacteur (Stroomvantaal) en mij als grafisch ontwerper. Lia en ik werkten al vaker intensief samen aan verschillende boekprojecten, dus we pakten die vraag natuurlijk heel graag op. Toen we, in de tweede helft van 2020, bezig waren met dit boekproject (van hier tot het gouden licht) kwam de vraag, vanuit Monique, naar een ISBN-streepjescode voor op het boek. Iedereen kan dit zelf aanschaffen maar dat is duur. Toen dacht ik: dit kan het moment zijn waarop ik een stap zet naar de verdere realisatie van die uitgeverij. Ik kocht 10 ISB-nummers en koppelde er een aan het boek van Monique Rutten. De uitgeverij was geboren! Het ging allemaal heel erg snel en later dacht ik (ik heb er met diverse mensen over gesproken): is dit wel wat ik wil?

 

... en waar gaat het naartoe?

 

Waar gaat het mij eigenlijk om?

Ik bedacht dat ik het vooral belangrijk vind dat ik mooie en leuke projecten samen met anderen kan realiseren vanuit een passie voor het onderwerp. En dat met mensen die een gezamenlijk doel voor ogen hebben. Samenwerken met schrijvers, fotografen en illustratoren, met andere kunstenaars en bijvoorbeeld ook met buurtgenoten. Elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen, elkaar inspireren, brainstormen, samenwerken en initiatieven ontplooien. Dat is wat ik wil. Zo kunnen er prachtige projecten ontstaan, gedragen door mensen met verschillende expertises en achtergronden. 

Toen kwam de gedachte: dát moet Pretty Curious People zijn: een ontmoetingsplaats voor allerlei creatievelingen en ook voor opdrachtgevers die met elkaar kunnen samenwerken. Deze plek, deze site, heeft dan een rol als kruisbestuiver en samenbrenger. Super!

Het zou mooi zijn als (veel) creatievelingen deelnemer worden van deze ontmoetingsplek. Ieder krijgt een pagina: hierop kun je je verhaal kwijt. Wat heb je te bieden? Wat zijn je sterke kanten? Wat zijn je drijfveren? Wat zijn je dromen?

 

Kunstkaarten en andere projecten

Waar ik ook blij van word is mijn vrije werk en het is superleuk om dat uit te geven op ansichtkaarten. Momenteel heb ik 14 verschillende kunstkaarten op de site staan (hier te bestellen). Er volgen er meer en ik heb plannen voor het maken van een schetsboek en enkele andere boekjes van eigen hand. Kijk ook even naar de verjaardagskalender. Bovendien staat er een gezamenlijk kunstproject op stapel voor komende zomer.

Genoeg om naar uit te kijken!

 

Projecten in de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren heb ik allerlei opdrachten gedaan, sommige 'gewoon' in opdracht, andere meer in de sfeer zoals ik die hierboven heb beschreven, in co-creatie, onder andere met Agnes Verheggen, dichter Ann van Dessel en schrijver en redacteur Lia Hesemans (Stroomvantaal). De uitgaven die ik met hen maakte zijn allemaal uitgaven in eigen beheer.

 

Struin lekker rond

Kijk lekker rond op deze site en laat je verrassen. Op de homepagina (Thuiskomen) is de mogelijkheid een reactie te geven op wat je gezien en gelezen hebt. Leuk als je dat doet!

Groeten en hopelijk tot vaak ziens.

Jeroen van Lente

Hieronder een aantal boekprojecten van de afgelopen jaren

 

Sprekend blauw

Peter de Maat

Poëzie

samenstelling bundel

Agnes Verheggen

Uitgave in eigen beheer

Samenwerking tussen Agnes Verheggen en Jeroen van Lente

 

Gezien en gevonden worden in het ontmoeten – 25 jaar Buurtpastoraat Utrecht

Jubileumuitgave

Uitgave van Stichting Buurtpastoraat Utrecht

Jeroen van Lente in opdracht van Buurtpastoraat Utrecht

 

Enkele van de omslagen van Grip op lezen (groep 4 t/m 8)

 

Grip op lezen

Serie schoolboeken voor het basisonderwijs

Uitgave van uitgeverij Malmberg

Jeroen van Lente in opdracht van uitgeverij Malmberg

 

Ze zitten achter mijn vrouw aan! – verhalen uit de wijk

Jelle Reijngoudt

Verhalen

Uitgave in eigen beheer

Samenwerking tussen Jelle Reijngoudt, Lia Hesemans en Jeroen van Lente

 

Een te grote jas

Koosje de Leeuw

Levensverhaal

Uitgave in eigen beheer

Samenwerking tussen Koosje de Leeuw, Jan de Leeuw, Lia Hesemans en Jeroen van Lente

 

Leven onder de blauwe ster

Josi Farcas

Levensverhaal

Uitgave in eigen beheer

Samenwerking tussen Josi Farcas, Lia Hesemans en Jeroen van Lente

 


   Gedicht tussen huid en uit

   Ann van Dessel  

   vouwblad met twee gedichten 

   Uitgave in eigen beheer

   Ontwerp en beeld Jeroen van Lente