Grip op lezen

Methode begrijpend en studerend lezen

voor de basisschool

• Opdrachtgever  Uitgeverij Malmberg, Den Bosch

• Ontwerp logo en boekomslagen, etc.  Jeroen van Lente

De ontwerpen omvatten boeken en mappen voor de groepen 4 t/m 8:

– Omslagen voor leesboeken, werkboeken, toetsboeken, map met handleiding voor leerkrachten, katernen in handleidingmap

– Schutbladen voor de leesboeken en voor de mappen met de handleidingen

– Titelpagina’s

– Inhoudsopgaven

– Blokopeners (aankondigingen van een nieuw hoofdstuk)

– Formaat van de boeken: 24,5 x 22,7 cm (b x h)

Een wereld vol bijzondere beesten

Kinderen zijn heel wat gewend. Zeker ook die in de leeftijd van zo’n 8 tot 12 jaar (groep 4 t/m 8). Verras ze maar eens! Uitgeverij Malmberg komt met een nieuwe methode Begrijpend en studerend lezen voor de basisschool. Ik had de eer om het logo en de omslagen voor al de uitgaven van deze vernieuwende methode te mogen ontwerpen. 

Tijdens de uitgebreide schetsfase zocht ik naar de juiste letter voor het logo. Al snel werd mij duidelijk dat een vriendelijke, ronde en ook moderne letter een goede keuze zou zijn. Uiteindelijk is het de Miso (ontwerp: Mårten Nettelbladt, 2008) geworden. Een helder, niet alledaags en heel toegankelijk lettertype.

 

Ontwerpen vanuit de letter g

Vervolgens heb ik op de boekomslagen een wereld gecreëerd die zowel refereert aan de werkelijkheid als aan iets imaginairs. Met de eerste letter van grip als basis ben ik wezens gaan ‘vormen’. Allerlei dieren ontstonden onder mijn handen en kwamen tot leven. De bleek lijven, armen, nekken en tentakels in zich te hebben. Een vrijwel onuitputtelijke bron. Onder andere een insectachtig beest, een olifant en een octopus sieren nu de omslagen. Allen hebben zij grip op lezen en grip op de kinderen. Een feest om mee te werken!